Loading

Muaj: Janar 2019

Data 26 janar “Dita Ndërkombëtare e Doganave”

Në kalendarin e festave ndërkombëtare, data 26 janar, llogaritet si “Dita Ndërkombëtare e Doganave”.

Historiku i kësaj datë është i lidhur më krijimin e Këshillit për Bashkëpunim Doganor në vitin 1952.  Me 26 janar të vitin 1953, pra pikërisht para 66 viteve në Bruksel u mbajt seanca konstituive e kësaj organizate. Në seancën inauguruese morën pjesë përfaqësuesit e 17 vendeve themeluese. Për nder të këtij eventi, nga ky vit, data 26 janar festohet si “Dita Ndërkombëtare e Doganave”.

Ky institucion në vitin 1994 ndryshoi emërtimin dhe tani quhet  “Organizata Botërore e Doganave”.

Duke e festuar çdo vit, “Dita Ndërkombëtare e Doganave” (International Customs Day) njeh rolin e zyrtarëve dhe agjencive doganore në ruajtjen e sigurisë kufitare. Ajo fokusohet në kushtet e punës dhe sfidat me të cilat përballen oficerët e doganor në vendet e tyre të punës.

Organizata Botërore e Doganave si organizatë ndërqeveritare, përgatit, mirëmban, mbështet dhe promovon instrumente ndërkombëtare për harmonizimin dhe përdorimin uniformik të sistemeve ekonomike doganore efikase dhe të thjeshtëzuara dhe procedura që ka të bëj me lëvizjen e mallrave, njerëzve dhe kalimin nëpër dogana, bashkëpunon  kundër shkeljeve të rregullave doganore dhe luftimin e krimit transnacional. OBD u ndihmon vendeve anëtare  për promovimin e aktiviteteve afariste bashkëkohore, promovon bashkëpunimin mes vendeve anëtare dhe me organizata tjera ndërkombëtare, si dhe shfrytëzimi i përvojave të mira të punës. Nën patronatin e saj janë miratuar konventat ndërkombëtare më të rëndësishme në fushën e doganave.

Kjo organizatë, tani numëron 183 anëtar që veprojnë në të gjitha kontinentet dhe që përfaqësojnë të gjitha fazat e zhvillimit ekonomik. Sot, Anëtarët OBD-së janë përgjegjës për përpunimin e më shumë se 98% të gjithë tregtisë botërore.

Nga 25 janar i vitit 2017, anëtare e OBD-së është bërë edhe Kosova.

Kolegji “Pjetër Budi”, prej themelimit në vitin 2005, është i institucion i vetëm universitar  shqipfolës në Ballkan që ofron studime universitare për Doganë dhe Shpedicion. Si i vetmi institucion i Arsimit të Lartë, Kolegji “Pjetër Budi”,  kontribuon në përgatitjen e kuadrove të profesionalizuar në fushën e doganës dhe shpedicionit, si dy fusha  specifike dhe të domosdoshme për zhvillim ekonomik të shtetit tonë. Si institucion elitar në fushën e doganave, Kolegji “Pjetër Budi” është anëtarësuar në “Rrjetit Ndërkombëtar të Universiteteve të Doganave”(https://incu.org/directory/affiliate-academic-institutions/).

Ky anëtarësim dëshmon punën dhe suksesin e këtij institucioni.

Share this:

Dita e Teknologjisë Informative

Dita e Teknologjisë Informative

Pas një garë të ngushtë mes studentëve të Kolegjit “Pjetër Budi” u shpallën fituesit e lojës “Who is the Best Gamer”. Në këtë lojë studentët patën  detyrë  kompletimin e Puzzle -it. Ku në një sipërfaqe studentëve iu shaqën copëza të një figure, ku kompletimi i copëzave  formoj figurën e fshehur. Çdo figurë e kompletuar ka një pamje të veçantë e cila iu shfaq në monitore pas kompletimit të Puzzle-it. Pra kreativiteti dhe zhvillimi i logjikës së studentëve u vu në shprehje përmes kësaj loje.   

Numri i studentëve që mori pjesë në këtë garë ishte i madh por vendin e parë e mori studenti Rrahim Duriqi i cili arriti për afro 3:38 minuta të kompletoj imazhin, vendin e dytë e mori studenti Fatlind Mejzini i cili e kompletoj imazhin për 4:59 minuta dhe vendin e tretë e mori studenti Remzi Maliqi i cili arriti të mbaroje Puzzle-in për 7:49 minuta.

Edhe më teje, studentët Rrahim Duriqi, Fatlind Mejzini dhe  Ramzi Maliqi treguan se kanë kreativitet dhe artaksion të mirëfilltë. Derisa studentët tjerë që ishin pjesë e garës dhanë një konkurencë të fortë mes vete dhe sprovuan veten në fushën e Tekologjisë.

Ky aktivitet shënon një risi në kuadër të aktiviteteve të Kolegjit ” Pjetër Budi”. 

Më tej, Kolegji “Pjeter Budi ” i uron fituesit e lojës dhe të gjithë pjesëmarrësve tjerë ju dëshiron suksese në eventet tjera.

Share this:

PARAQITJA E PROVIMEVE


Sot, data 17.01.2019 ora 17:00 përfundon paraqitja e provimeve për afatin e janarit 2019.

• Paraqitja e provimeve bëhet ONLINE. Nëse hasni në ndonjë pengesë, studenti mund të kërkojë ndihmën e Administratës duke na shkruar në email: [email protected], më së largu deri ora 16:00.

VËREJTJE: pauza e stafit administrativ ora 13:00-14:00.

• JU LUTEM VËMENDJE

• Provimet mund të paraqiten vetëm deri me datën 17.01.2019 ora 17:00.

Nuk do te ketë paraqitje pas orë 17:00.

Share this:

Ekipi “New Born 2”, u shpallë fitues i sezonit të dytë të “Kuizit të diturisë”, të organizuar nga Kolegji “Pjetër Budi”

Pas një gare të ngushtë, ekipi “New Born 2”, u shpallë fitues i sezonit të dytë të “Kuizit të diturisë”, të organizuar nga Kolegji “Pjetër Budi”. Për pesë javë, 7 ekipe, me nga 3 persona, zhvilluan një garë të fort për fitimin e vendit të parë në kuizin e diturisë. Kuizi u organizua në pesë fusha të ndryshme të ndara në sesione javore, sipas kësaj ndarjeje: 1. Sport, 2. Art, film dhe muzikë, 3. Histori, 4. Gjeografi, dhe 5. Enciklopedi botërore.
Ekipi “New Born 2”, në përbërje të të cilit ishin studentët: Samir Rexhepi, Agnesa Selmani, dhe Adis Rakipi, treguan se janë ndër studentët më të mirë dhe se kanë njohuri të larta për fushat e përgjithshme shoqërore. Vendin e dytë e fitoi ekipi Dream Team , në përbërje të të cilit ishin studentët Luftrim Kadrijaj, Andi Beqiri , ndërsa vendin e tretë ekipi Los Blancos , i cili përbëhej nga studentët Lulkuqe Ajeti, Dren Leci dhe Jetmir Haziri.
Për shkak të barazimit vendin e tretë e ndan edhe ekipi Zona 3, në përbërje të të cilit ishin studentët Altrinë Brahimi, Blerina Ahmetaj dhe Leotrim Halilaj.
Kuizi i diturisë, tashmë është bërë tradicional dhe do të organizohet çdo vit në Kolegjin Pjetër Budi” – Prishtinë.
Kolegji i uron ekipit “New Born 2” fitimin e vendit të parë, dhe të gjithë pjesëmarrësve tjerë ju dëshiron suksese në eventet tjera

Share this:

Dita e dhurimit të librit

Kolegji ” Pjetër Budi ” vazhdoi traditën e organizimit 
të ditës së dhurimit të librit

Me moton “Libri është burim i diturisë”, më datën 11.01.2019, në Kolegjin “Pjetër Budi”, u organizua “Dita e dhurimit të librit” . 
I gjithë stafi akademik dhe administrativ i Kolegji, iu përgjigjën ftesës për t’u bërë pjesë e këtij eventi. Më këtë rast biblioteka e Kolegjit u pasurua me libra të rinj nga fusha e menaxhmenti, ekonomisë, ndërmarrësisë, dhe libra nga lëmi i drejtësisë. 
Me organizimin e këtij aktiviteti, Kolegji ka ngritur çështjen e rëndësisë së librit për shkencën dhe diturinë në përgjithësi. Ambienti i mrekullueshëm i bibliotekës së Kolegjit, mbetet vendi më i preferuar i studentëve për mësimxënie, e pasuruar tashmë edhe me tituj të ri të profesorëve të njohur

Share this:

Dita e Teknologjisë Informative

Kolegji “Pjeter Budi” organizon për herë të parë Ditën e Teknologjisë Informative. Ky aktivitet shënon një risi në kuadër të aktiviteteve te kolegjit ” Pjeter Budi “. Në kuadër të këtij aktiviteti do të organizohet loja “Who is the Best Gamer”. Një mundësi që të rinjët të sprovohen në lëminë e Teknologjisë bashkohore me një aktivitet mjaftë atraktiv.

Në këtë garë janë të lirë të marrin pjesë të gjithë studentët. Gara do të organizohet në sallën e IT- Salla nr 26, ditën e mërkurë, më 16.01.2019 në ora 15:00.

Loja ka nje karakter garues ” Kompletimin e Puzzle -it. Në sipërfaqe do te jenë pjesë të një figure ku kompletimi i këtyre pjesëve do ta formoj figurën e fshehur në këto pjesë. Çdo figurë e kompletuar ka një pamje të veçantë e cila do të shfaqet me mbarimin e kompletimit të Puzzle-it. Pra kreativiteti juaj dhe zhvillimi i logjikës suaj vjen në shprehje përmes kësaj loje.

Në këtë rast secili student do të ballafaqohet me një lojë kompjuterike dhe ai i cili grumbullon me tepër pikë do të shpallet fitues i lojës ” Who is the Best Gamer “.

Pra studentë të nderuar ju ftojme sa me masovisht të merrni pjesë në këtë aktivitet në mënyrë që të kemi një konkurrencë dhe atraktivitet në kuadër të këtij aktiviteti

Share this:

AKSION I DHURIMIT VULLNETAR TË GJAKUT NË KOLEGJIN “PJETËR BUDI”

Me moton “E bëj atë që do të dëshiroja ta bënin të tjerët nëse vetë do të kisha nevojë për gjak”, Kolegji “Pjetër Budi” gjithmonë i ka dalë në ndihmë Qendrës Kombëtare të Transfuzionit të Gjakut duke mundësuar organizimin e dhurimit vullnetar të gjakut mbrenda objektit te saj.

Numër i madh studentësh, pjesëtarë të stafit akademik, administrativ e menaxhues çdo herë i përgjigjen aksionit për dhurimin vullnetar të gjakut që zhvillohet deri në 3 herë mbrenda një viti akademik. Studenti i parë dhe i rregullt në qdo aksion është Qëndrim Tërnava.

Gjaku është jetik. Gjaku nuk mjafton kurrë. 
Ftohen stafi, studentët dhe komuniteti i lagjes që ti bashkangjiten këtij akti të thjeshtë personal, me vlera të mëdha humane dhe civile.

Share this:

https://twitter.com/pjeter_budi
https://www.instagram.com/kolegjipjeterbudi/